Lapsioikeus ja perheoikeus

Asianajotoimisto Kroneld | Turku & Pori

Olen perehtynyt laajasti lapsioikeuteen lasten huoltajuutta ja elatusta sekä tapaamisoikeutta koskevissa asioissa. Lisäksi olen erikoistunut etenkin kansainvälisiin perheoikeusasioihin ja huostaanottoihin. Osana perheoikeutta lapsioikeuteen kuuluvat lapsen oikeudellisen aseman säännökset. Näkökulma on lapsilähtöinen ja päähuomio on lapsen oikeuksissa ja eduissa. Pitkä kokemukseni perheoikeudesta ja lasten oikeuksien kanssa työskentelystä varmistavat, että saat asiantuntevaa ja luottamuksellista apua oikeudellisiin haasteisiisi. 

Lähetä minulle viesti

Lasten huolto­muodot


Yhteishuolto

Lapsenhuoltolain periaatteena on, että lapsen etu toteutuu parhaiten silloin kun vanhemmat yhdessä vastaavat lapsensa huoltajuudesta. Yhteishuolto tarkoittaa vanhempien välistä yhteistoimintaa ja yhteistä päätöksentekoa lapsen asioissa.

Rajoitettu yhteishuolto

Lapsen ollessa vanhempiensa yhteisessä huollossa tuomioistuin voi päättää huoltajien välisestä tehtävien jaosta eli antaa päätöksessä yksilöityjen huoltajan tehtävien osalta päätösvallan yksin toiselle vanhemmalle.

Yksinhuolto

Kun vain toinen vanhemmista on lapsen huoltaja, voi hän yksin tehdä lasta koskevat päätökset.

Tiedonsaantioikeus ei-huoltajalle

Jos lapsi on toisen vanhemman yksinhuollossa, Toiselle vanhemmalle voidaan kuitenkin vanhempien sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä vahvistaa oikeus saada lasta koskevia tietoja viranomaisilta.

Vuoroasuminen

Vuoroasuminen tarkoittaa sitä, että lapsi asuu puolet tai lähes puolet ajastaan vuorotellen vanhempiensa luona. Lapsi voi kuitenkin olla virallisesti kirjoilla vain yhdessä paikassa.

Lapsen ja vanhempien tapaamisoikeus

Lapsen tapaamisoikeuden tarkoituksena on turvata lapselle oikeus pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Lapsen tapaamisoikeuden turvaaminen on kummankin vanhemman vastuulla.

Ota yhteyttä

Lapsen elatus


Oikeus elatukseen

Lapsen elatuksesta annetun lain mukaan vanhemmilla on velvollisuus elättää alaikäistä lastaan. Lapsella on oikeus riittävään elatukseen, joka käsittää lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset.



Lähtökohtaisesti lapsen oikeus saada elatusta vanhemmiltaan päättyy, kun hän täyttää kahdeksantoista vuotta.

Elatusapu

Elatuslain mukaan lapselle voidaan vahvistaa suoritettavaksi elatusapua, jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta taikka jos lapsi ei pysyvästi asu vanhempiensa luona.


Ohje lapsen elatusavun suuruuden arvioimiseksi (Oikeusministeriö)

Ota yhteyttä

Asiakkaanani voit olla oikeutettu valtion maksamaan oikeusapuun tai sinulla voi olla käytettävissä kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus.